

Inhoudsopgave Nieuwsbrief 74 Kracht van Utrecht
Beste lezers,
Waarom nu deze Nieuwsbrief?
In Corona-tijd konden we elkaar niet makkelijk ontmoeten. Wel konden we elkaar makkelijker 1 op 1 spreken, want thuiswerken was het devies. Goed voor meer focus!
De focus van de Kracht van Utrecht is regio & stad
Een nieuw Tracébesluit voor de verbreding van de A27 door Amelisweerd van minister Cora van Nieuwenhuizen leidde tot veel media-aandacht en het besluit van de Kerngroep Ring Utrecht om het beroep bij de Raad van State voor te bereiden. In weerwil van Cora richten we ons als Kracht van Utrecht op een regionaal perspectief: voor de invullng van klimaatvriendelijk mobiliteitsbeleid in onze eigen leefomgeving. Nu hebben we in het concept-mobiliteitsplan van de gemeente Utrecht een oplossingsrichting gezien, die beter is dan ooit te voren, maar toch nog te weinig rekening houdt met een echt duurzaam regionaal perspectief. Dit concept wil de gemeente als uitgangspunt gaan voorleggen aan regionale gemeenten. Des te meer reden om jou als nieuwsbrieflezer in punt 1 een uitnodiging te sturen!
Inhoudsopgave
1. Heb je tot half januari paar uur tijd? Gemeente en Provincie zijn nu allebei tegen de verbreding van de A27, evenals experts en 89% van de mensen die op een poll in het AD reageerden. Tegelijkertijd ligt nu het concept-Mobiliteitsplan van de Gemeente Utrecht voor. En daarom zenden we jou als Nieuwsbriefontvanger een uitnodiging om tussen nu en half januari 2021 een paar uur te van je tijd te reserveren: voor jouw bijdrage aan een gezamelijke zienswijze vanuit regionaal perspectief op dit concept-Mobiliteitsplan van de Gemeente Utrecht.
2. Ons vernieuwde verhaal. Michiel van Weele uit de Bilt heeft na onze herijkingsbijeenkomst op 30 juni (corona-proof in Podium Oost) de basis voor ons vernieuwde verhaal met agenda voor regio & stad gelegd. Hier de LINK naar ons verhaal.
Agendapunt A is gericht op de invulling van regionaal beleid; Hoe betogen we precies dat de gemeente Utrecht eindelijke eens meer en beter gaat nadenken over duurzame mobiliteit in de regio en de gevolgen van (uitblijvende) maatregelen in de regio voor de mobiliteit in de stad? Maar liefst 70% van het verkeer op de Ring Utrecht is regionaal & stadsverkeer. Fiets, stads- en streekbussen vechten om voorrang in de stad. Doorfietsroutes gaan op de gemeentegrens over in een hobbelpad of worden niet gestrooid bij gladheid.
Daarnaast is agendapunt B gericht op wat inwoners aan bewustwording in de eigen leefomgeving kunnen doen. Vooral ook in de wijken en de kernen rondom Utrecht. Voorzieningen dichtbij of allemaal pendelen naar het centrum voor sport, cultuur, bibliotheek en, andersom, vanuit de stad naar de autovriendelijke regionale industrieterreinen? De helft van de inwoners in de regio woont op fietsafstand van Utrecht centrum! Zie bijv. het plaatje uit de Atlas Regio Utrecht U10 met regionale verplaatsingen in ons verhaal.
3. Hoe kwamen we tot deze focus? Dit voorjaar hadden we de in maart 2020 geplande Regionale Klimaattafel vanwege Corona afgelast. Ben Slijkhuis is vanwege prive-omstandigheden moeten stoppen. Met een elftal voerden we in Podium Oost op 30 juni een herijking van ons gedachtegoed uit. Jan Korff de Gidts verwerkte reacties op het verhaal van Michiel. Dat verhaal hebben we benut in een kleine werkgroep voor een zienswijze op de provinciale Omgevingsvisie en onze Agenda A. En Jan Hoogenraad uit Houten vormde deze zomer zijn maatje om uit te werken hoe we in wijken met bewoners en ondernemers in gesprek konden komen. Dat gaat in in Houten starten: "hoe reis jij in Houten?" Dat is een nadere invulling van Agenda B in ons verhaal geworden. Ook In Utrecht is belangstelling voor deze aanpak. Wibo Senders en Jan Korff de Gidts maakten een fotoverkenning in Utrecht Oost en schreven een artkel. Dat gaat inmiddels rond voor commentaar.
4. "Storyboard Videoclip Kracht van Utrecht" Voor studenten en docenten van Uniiversiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht maakte Sebastian Egberts een storyboard voor een clip. Voor de opnames krijgen we de beschikking over een videostudio van de Hogeschool. Een van de docenten van de UU/Geosciences heeft ons aangeboden om de clip in het het online-onderwijs te vertonen. Kans om studenten en docenten te laten zien waarom het zo leuk & belangrijk is naast je studie kennis te maken met de helicopterview van de Kracht van Utrecht. Om mee te helpen aan een oordeel hoe alle gemeenten in de regio werken aan de invulling van het Klimaatakoord van Parijs. Dat komt goed uit, 12 december is het vijf jaar geleden dat dit akkoord in Parijs werd getekend.
5. Kortom ons collectief behoeft uitbreiding, in regio & stad!
Jan Korff de Gidts heeft ons laten weten dat hij zijn coordinerende activiteiten in het initiatief wil overdragen. Hij blijft zijn medewerking geven aan de hierboven gescheste lijnen. En Sebastiaan Egberts heeft tijd ingeruimd tot 1 febrauri 2021.
Tenslotte geven we je de link mee voor meer informatie van de Kerngroep Ring Utrecht: Tegen de 2000 deelnemers zorgden met hun fietsdemonstratie van 6 december voor extra media-aandacht. "Tracebesluit A27 is gebaseerd op drijfzand, daar kun je Amelisweerd niet aan uitleveren"
We zien uit naar jullie reacties, tijd en tips!
Zie je je eigen gemeente hieronder niet staan, meld je aan voor jouw bijdage aan het regionale perspectief!
Met dank aan Arend Smilde voor tekstadvies.
De samenstellers
Jan Korff de Gidts, Utrecht
Sebastiaan Egberts, Utrecht
Jan Hoogenraad, Houten
Michiel van Weele, de Bilt
Paul Bijlsma, Driebergen, gemeente Utrechtse Heuvelrug
Aanmelding en reacties via contactenkvu@gmail.com
P.s. Wilt u liever een financiële bijdrage leveren (we zoeken sponsoren voor het maken van onze videoclip, we komen nog € 500 tekort), maak dan uw donatie over op het volgende rekeningnummer:
Triodosbank NL50 TRIO 039 049 23 29 t.n.v. Stichting Onderzoek en Educatie Stad en Amelisweerd.
SOESA is een ANBI-erkende instelling. Zowel eenmalige als periodieke schenkingen zijn mogelijk. Het RSIN-/ANBInummer is 822368560.
Hoe kun je bijdragen aan de Kracht van Utrecht?
Je bijdrage kun je ook afleiden uit ons verhaal met agenda B, gericht op gesprekken met wijkbewoners en ondernemers. In Houten gaat Jan Hoogenraad aan de slag.
Belangstelling voor een van beiden? Voor het versterken van de organisatie in communicatie of voor het verbeteren van deze webkrant? >>>
CO2 uitstoot van mobiliteit stijgt!

Laat je niet foppen>>
Elftal: na herijking aan het werk

Ons Elftal van 30 juni : Op de eerste rij van links naar rechts, Olivier, Daan, Dewi, Jan, Jos. Staand Michiel, Paul, Richard, Sebastiaan, Peter en Jeannine. Ieder levert een bijdrage of is al aan de slag.
Nu verzamelen we voorstellen >>>.
Waarom geven we in proeftuinen de voorkeur aan Stappen en Trappen?
In onze herijking hebben we geconstateerd dat mobiliteit te vaak wordt beschouwd als een alomvattend ongrijpbaar, niet te beinvloeden monster, In ons nieuwe verhaal hebben de betekenis van mobiliteit teruggebracht tot zijn essentie: mobiliteit is het gemak om je te verplaatsen of te reizen. Belangrijk: net kan ook het ongemak zijn om je te verplaatsen, een ongemak waarover je je heem gezet hebt.
Bron: Trendbreuk Nodig ! onze voorstellen van april 2019

Heb jij tot 31 januari 2021 een paar uur tijd voor ons regionale initiatief?
Heb je tussen nu en eind januari 2021 een paar uur tijd voor je bijdrage aan een regionaal perspectief? Je bent uitgenodigd. Lees de aanpak en reageer met de oranje button, onderaan.
Want het tij in regio Utrecht lijkt in gekeerd. "B&W Utrecht stuurt Concept-Mobiliteitsplan aan Raad, regio en stad"! Daar zitten goede oplossingsrichtingen in maar het regionaal perspectief ontbreekt teveel. Kansen om voor je eigen gemeente en vanuit je eigen huis invloed uit te oefenen op het concept-Mobiliteitsplan van de stad Utrecht. Lees verder >>>>>

Wordt dit ons nieuwe verhaal met agenda voor regio & stad Utrecht?
Trendbreuk Nodig! Onze voorstellen van april 2019

Het is in april 2019 als advies gezonden aan de nieuwe Gedeputeerde Staten en Statenleden van de Provincie Utrecht om aan te geven dat NU actie nodig is, als we klimaatmaatregelen ook op het terrein van mobiliteit toe wlllen passen.