In de vorige webkrant legden we onze lezers de vraag voor: Wat zijn jouw ervaringen met reizen in de Utrechtse Regio? Welke ideeën heb jij voor verbeteringen die bijdragen aan vermindering van CO2-uitstoot door mobiliteit in Utrecht?

Daarop zijn verschillende reacties binnengekomen die we hieronder kort weergeven: 

  • Meer parkeervakken in straten ombouwen tot fiets parkeerplekken. Vaak is er een gebrek aan stalling voor de fiets. Bijvoorbeeld Westerkade.
  • Net zoals in Houten. Voorrang voor fietsers.
  • Misschien is het leuk om net zoals in Sao Paulo in Brazilië de stad autovrij te hebben op zondag. Zie video
  • Het lijkt mij een goed idee om scooters en brommertjes op benzine terug te dringen in de stad, bijvoorbeeld door ze een extra wegenbelasting te laten betalen in Utrecht. Overstap naar elektrische fietsen of -scooters moet gestimuleerd worden, door een premie op inleveren (en vernietigen) van benzinescooters of -brommers als in plaats daarvan een elektrische fiets en- scooter wordt aangeschaft.
  • Dieselauto's en dieselbusjes moeten ontmoedigd worden om de stad in te rijden (en niet alleen de milieuzone, maar de hele stad, inclusief de rondwegen) bijvoorbeeld door in Utrecht een verplicht - duur - milieuvignet verplicht te stellen voor deze categorie, of door een tolsysteem (een soort rekeningrijden) voor deze categorie bij betreden van de stad.