In de Proeftuin van de Kracht van Utrecht willen we een beter beeld krijgen van de manier waarop bedrijven en personeelszaken werken aan verduurzaming van mobiliteit. Werk je bij een bedrijf of organisatie met voor duurzame mobiliteit interessante aanpak, of ken je een dergelijk bedrijf in Utrecht: Laat het ons weten


We zijn benieuwd of bedrijven onderstaande maatregelen invoeren of mogelijk zelfs verder gaan:

  1. Reizen voorkomen door medewerkers in staat te stellen je eigen agenda te maken / flexibel te werken met dag(-en) thuiswerken en video-conferencing.
  2. Parkeerbeleid. Parkeren alleen voor medewerkers die woon-werk of zakelijk niet anders kunnen reizen of duurzaam reizen, bijvoorbeeld verder dan 10 km van het werk wonen of vooralsnog niet met OV kunnen komen.
  3. Een aanvullende eigen busdienst tussen station Amersfoort en bedrijf organiseren zoals bijv. RoyalHasKoning/DHV in Amersfoort
  4. Elektrisch rijden voor medewerkers aantrekkelijk maken.
  5. Aansluiten op de nieuwe fietsregeling 2020 (voor een paar euro per maand een E-fiets!) met voorzieningen (douche/omkleden) op het bedrijf.
  6. Een kantoor kiezen dat dicht bij een knooppunt ligt voor het openbaar vervoer, bijvoorbeeld een trein- of busstation. Dit heeft bijv. Arcadis voor al haar kantoren heeft gedaan.
  7. Medewerkers met leaseauto gratis openbaar vervoer (met OV-jaarkaart) aanbieden, zowel zakelijk als privé te gebruiken.
  8. Geen vliegtuig maar trein kiezen voor afstanden onder de 700 km; PWC doet dit bijv. al voor afstanden onder de 500 km.